Hogyan előzhetőek meg fogkőeltávolítással a súlyos fogászati problémák?

A fogkőeltávolítás nem csupán a ragyogó mosoly záloga, hanem a fogak egészségének megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Sokan úgy hiszik, ez pusztán egy esztétikai kezelés, ám a fogkőeltávolítás elengedhetetlen a fogínybetegségek, sőt, súlyosabb fogászati problémák megelőzéséhez is.

Mi az a fogkő és hogyan alakul ki?

Az étkezések során a fogak felszínén lepedék, más néven plakk keletkezik. Ha ez az ételek, italok és nyál találkozásából létrejövő anyagot nem távolítjuk el megfelelően, a plakkból a nyálban oldott szervetlen anyagok hatására fogkő keletkezik.

A fogkő kialakulhat mind az ínyvonal felett, mind az alatt. A lepedékkel ellentétben a fogkövet nem lehet fogmosással és fogselyemmel eltávolítani, ahhoz minden esetben professzionális fogtisztítás szükséges, melyet dentálhigiénikus végez.

Hogyan előzhetőek meg fogkőeltávolítással a súlyos fogászati problémák?

Amennyiben a lerakódott fogkövet nem távolítjuk el rendszeresen, gyulladást okozhat, ami krónikussá válhat, és súlyos fogászati problémákat okoz.

Ínygyulladás

A krónikus ínygyulladás fokozatosan destruálja az íny szöveteit, ami ínyvisszahúzódáshoz és fognyaki érzékenységhez vezet. Súlyos esetekben az íny elválik a fogtól, tasakok alakulnak ki, melyekben elszaporodnak a baktériumok, tovább súlyosbítva a gyulladást.

Fogágybetegség

A kezeletlen ínygyulladás fogágybetegséghez (parodontitis) vezet, melynek legsúlyosabb következménye a fogvesztés. A fogágybetegség nem csupán a száj egészségét károsítja, de összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel is.

Fogvesztés

A foghiány további fogászati problémákat okoz. Amennyiben az elveszett fogak nem kerülnek pótlásra, úgy a megmaradt fogak helyzete megváltozik, amely módosítja a harapást, az alsó és s felső fogak korábban megfelelő érintkezését. Egy alsó hiányzó fog esetében például az ellentétes oldalon lévő felső fog elkezd lejjebb mozdulni, mely a foggyökér íny felé kerülését is eredményezheti. Így az alsó fog után könnyen a felső fogat is elveszíthetjük. Ezt követhetik utána a szomszédos fogak, nem beszélve a hiányzó fogak helyén fellépő csontvesztésről.

A fogkő és a fogínybetegségek közötti kapcsolat

A fogkő felületén lévő baktériumok folyamatosan gyulladáskeltő anyagokat termelnek, melyek irritálják az ínyt. Az irritáció következtében az íny gyulladttá válik, kipirosodik, duzzad és érzékennyé válik. Ezt a stádiumot nevezzük ínygyulladásnak.

Amennyiben a fogkő okozta irritációt nem szüntetjük meg, az ínygyulladás krónikussá válhat. A krónikus ínygyulladás súlyosabb következményekkel jár, mint az akut gyulladás. Az íny fokozatosan visszahúzódik, eltávolodva a fogaktól, ez pedig fogágybetegséghez és fogvesztéshez vezet.

Otthoni ápolási tippek a fogkő kialakulásának megelőzésére

A legtöbbet Ön teheti fogai egészségének megőrzése érdekében.

Fogmosás

A helyes technikával végzett, alapos fogmosás elengedhetetlen a jó szájhigiénia megőrzésében. Mosson legalább két percig fogat, naponta két alkalommal. Ügyeljen a helyes technikára, ne legyen durva, és használjon az egyedi igényeinek megfelelő fogkefét és fogkrémet.

A hagyományos fogkefék közül részesítse előnyben a puha sörtéjű, kisebb fejű változatokat. Ma már az elektromos fogkefék is több változatban kaphatóak, választhatunk hagyományos vagy szónikus készüléket. Utóbbi feje nem körbe körbe forog, így a kefék gyors mozgásának energiájával és az ezzel keltett hanghullámokkal hatékonyabban végzik a tisztítást.

Fogkrém tekintetében rendkívül széles a választék. A klasszikus fluoridos fogkrémek célja a fogak tisztítása és a lepedék eltávolítása. Fluoridot tartalmaznak, mely megerősíti a fogzománcot és segít megelőzni a fogszuvasodást.

Léteznek kifejezetten fogfehérítő fogkrémek, melyek enyhe abrazív anyagokat tartalmaznak, melyek segítenek eltávolítani a fogakról a makacs lepedéket.

Ha érzékeny fogai vannak, mindenképpen szenzitív fogkrém lesz az ideális, a cink tartalmú készítmények segítenek meggátolni a fogkő kialakulását, de kaphatóak speciális fogkrémek, például ínyproblémákra.

Fogköztisztítás

A fogak közötti rések tisztán tartása nem túl egyszerű, mivel sok fogkefe nem éri el ezeket a helyeket. Erre a célra használhat fogselymet vagy fogköztisztító kefét. Utóbbi használata rendkívül egyszerű, és többféle méretben kapható a különböző méretű fogközök miatt.

fogköztisztítás

Nyelvtisztítás

A fogak mellett a nyelvet is szükséges tisztítani. Ezt végezheti a fogkefével is, vagy választhat erre a célra nyelvkaparót is.

Szájvíz használata

A szájvíz használata további védelmet nyújthat a fogkő és a szuvasodás ellen, ezért javasoljuk a rendszeres használatát.

Táplálkozás

Az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a fogak épségéhez. Kerülje a cukros és savas ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást. Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, és segítenek megőrizni a fogak és az íny egészségét.

Mikor szükséges professzionális fogkőeltávolítást igénybe venni?

A professzionális fogkőeltávolítást félévente javasolt elvégeztetni, még akkor is, ha nem észlelhető fogkőképződés. Rendelőnkben speciális eszközökkel és technikákkal távolítjuk el a fogkövet a fogakról és az ínyről, olyan területekről is, ahová a fogkefe nem ér el.

Azonban, ha látható fogkőképződése van, ha fogmosás közben vérzik az ínye, vagy duzzanatot, fájdalmat tapasztal, mihamarabb kérjen időpontot fogkőeltávolításra.

A fogkőeltávolítás folyamata: Mit várhatunk a kezelés során?

A fogkőeltávolítás egy fájdalommentes, ambuláns beavatkozás, melyet dentálhigiénikus kollégánk végez a rendelőnkben. A kezelés célja a fogakról és az ínyről maradéktalanul eltávolítani a káros lerakódásokat és a fogkövet.

A fogkőeltávolítás lépései:

Először megvizsgáljuk a fogakat és az ínyt, hogy felmérjük a fogkő mértékét. Ezután megbeszéljük a kezelés várható hosszát, folyamatát és az esetleg előforduló kellemetlenségeket is.

Ezután ultrahangos készülékkel távolítjuk el a lerakódásokat. Az ultrahang rezgései fellazítják a fogkövet, melyet ezután vízzel és vákuumszívóval távolítunk el. Ez a módszer rendkívül kíméletes mind az ínyhez, mind a fogakhoz, nem károsítja a fogzománcot sem.

A fogkő eltávolítása után a fogak felületét alaposan megtisztítjuk, majd egy Air-Flow technológia segítségével polírozzuk. Ez nemcsak simábbá teszi a fogakat, de csökkenti a plakk újbóli megtapadásának esélyét is.

A kezelés végén személyre szabott tanácsokkal látjuk el, hogy minél tovább meg tudja előzni a fogkő újbóli kialakulását.

A fogkőeltávolítás előnyei: Miért fontos a rendszeresség?

A fogkőeltávolításnak számos előnye van:

Megakadályozza a fogínybetegségeket

A fogkő irritálja az ínyt, és gyulladást okozhat. A krónikus ínygyulladás fogágybetegséghez vezethet, ami a fogak elvesztését is okozhatja. A rendszeres fogkőeltávolítás megelőzi az ínygyulladást és megőrzi az íny egészségét.

Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

A fogkő a baktériumok melegágya, ahol kiválóan és gyorsan tudnak szaporodni, ez pedig fogszuvasodáshoz vezet. Fogkőeltávolítással megszabadulhat a lerakódott baktériumoktól, így jelentősen csökken a szuvasodás esélye.

Frissebb leheletet biztosít

A fogkő kellemetlen leheletet okozhat, eltávolításának hála pedig újra friss és üde lehelete lehet.

Esztétikusabb megjelenést biztosít

A fogkő miatti sárgás vagy sötét elszíneződések kétségkívül rontják a fogak esztétikáját. A fogkőeltávolítás után ragyogóbb lesz a mosolya, ami növeli az önbizalmat is.

Hamarabb felismerhetők a fogbetegségek

A rendszeres fogkőeltávolítás lehetőséget biztosít, hogy időben felismerjük a kezdődő fogbetegségeket. Jellemzően, ha már egy probléma tünetet okoz, vagyis fáj a fog, a probléma is előrehaladott. Ha rendszeresen jár kontrollra és fogkőeltávolításra, a még panaszt nem okozó fogproblémák is felszínre kerülnek, így időben tudjuk kezelni azokat.

Ne hagyja, hogy a fogkő súlyos fogászati problémákhoz vezessen!

Jelentkezzen be most egy fogkőeltávolításra és élvezze a tiszta, egészséges mosoly előnyeit!

zh_CNZH