Implantátum vagy híd? Önnek vajon melyikre van szüksége?

Az implantátumok és hidak hatékony megoldások foghiány esetén. Az implantátumok tartósak és stabilak, míg a hidak gyorsabbak, de több előkészítést igényelnek a szomszédos fogaknál. Vajon Önnek melyikre van szüksége?

A fogvesztés számos problémát okozhat, a funkcionális zavaroktól kezdve az esztétikai kihívásokig. Szerencsére a modern fogászat számos megoldást kínál ezen problémák kezelésére. Két népszerű és hatékony lehetőség az implantátum és a fogászati híd. De hogyan dönthetjük el, melyik a legmegfelelőbb számunkra? Ebben a cikkben segítünk eligazodni a lehetőségek között.

Mit érdemes tudni a fogimplantátumról?

Az implantátumok olyan mesterséges foggyökerek, amelyeket a csontba ültetnek be, és amelyekre később a fogpótlást rögzítik. Ez a megoldás nemcsak stabilitást és komfortot biztosít, hanem a természetes fogakéhoz hasonló rágási erőt is, ami megkönnyíti az étkezést és a beszédet. Bár a végleges pótlás elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a beültetést követően 3-6 hónapos gyógyulási és csontosodási időszakra van szükség, az implantátum hosszú távon jelentős előnyt kínál: segít lassítani vagy akár megelőzni a csontszövet sorvadását, amely gyakran jár együtt a foghiánnyal.

Az implantátumok beültetéséhez elegendő csontállomány szükséges. Ha a csont mennyisége nem megfelelő, csontpótlási eljárásokra lehet szükség az implantátumok elhelyezése előtt. A csont állapotát és minőségét 3D CBCT felvétel alapján értékeljük, és szükség esetén alternatív kezelési lehetőségeket javasolunk.

Budapest azonnali fogpótlás

Kinek ajánlott az fogászati implantátum?

Ez az eljárás különösen előnyös, ha Ön tartós megoldást keres, mivel az implantátum hosszú távon megbízható használatot biztosít, és megfelelő ápolás mellett évtizedekig, vagy akár teljes élethosszon át problémamentesen funkcionál. Legfontosabb előnye, hogy olyan esetben is készíthető rögzített fogpótlás, amikor hagyományos úton már csak kivehető protézis jönne szóba. Az All-on-4 vagy All-on-6 megoldásoknak köszönhetően a teljes fogsor implantátummal való pótlása is megoldható. Mindemellett nagy előnye, hogy részleges fogazat esetén, amikor csak egy-egy fog hiányzik, az implantátumnak köszönhetően nincs szükség a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolására.

Mit kell tudni a fogászati hídról?

A rögzített fogpótlási megoldások közé tartozik a híd is, amelyet akkor alkalmazunk, amikor egy vagy több fog hiányzik, és a hiányt határoló fogak alkalmasak arra, hogy tartószerkezetként szolgáljanak. A híd segítségével nemcsak az esztétikai megjelenés javítható, hanem a rágási funkció is helyreállítható, ami kulcsfontosságú a megfelelő emésztés és általános egészség szempontjából. A híd alapja általában két vagy több koronából áll, amelyek a hiányt határoló fogakra, az úgynevezett pillérfogakra kerülnek. A fogászati híd készítése során a pillérfogak lecsiszolásra kerülnek. Fém-kerámia koronák esetén 2 milliméter, cirkónium esetén 1 millimétert szükséges eltávolítani a pillérfogak anyagából. A Royal Dent Corvin-negyedben található rendelőnkben kizárólag cirkónium pótlásokat készítünk, hogy pácienseink számára a természetes megjelenést és a kiemelkedő tartósságot minimál invazív technológiával biztosítsuk.

Fog implantátum Corvin-negyed

Mely esetekben alkalmazható a fogászati híd?

A fogászati híd megfelelő választás lehet azok számára, akik nem szeretnének implantátumot, vagy valamilyen oknál fogva annak beültetése nem lehetséges, de tartós és esztétikailag is kielégítő megoldást keresnek foghiányuk pótlására. Ideális alternatíva olyan esetekben is, amikor a csontállomány nem elegendő az implantátum beültetéséhez, mivel a fogászati híd nem igényel csontpótlást. Amennyiben a páciens a kezelést rövid időn belül szeretné befejezni, és gyorsan szeretne fogpótláshoz jutni, a fogászati híd remek választás, mivel nem igényel hosszú gyógyulási időt.

Az implantátum és a fogászati híd árai

Az implantátumok és a fogászati hidak árai jelentősen eltérhetnek. A költségeket nagyban befolyásolják az alkalmazott anyagok, technológiák, az eset bonyolultsága, a szakorvos tapasztalata, valamint az adott klinika árképzési stratégiája. Az implantátum általában drágább, mivel a beavatkozás összetettebb, és a csontpótlás esetén további költségekkel járhat.

Azonnali fogpótlás a Royal Dent rendelőben

A rendelőnkben alkalmazott digitális technológiák, mint például az orál szkenner és a szék melletti CAD/CAM rendszer jelentős előnyöket kínálnak pácienseink számára. A szájszkennerrel történő lenyomatvétel nemcsak kényelmesebb, de sokkal pontosabb is, mint a hagyományos módszerek. A digitális lenyomatok segítségével a fogpótlás tervei azonnal feldolgozhatók és a CAD/CAM rendszer segítségével a fogorvos a szék mellett lévő faragógéppel azonnal elkészítheti a fogpótlást. Ezáltal jelentősen lerövidül a kezelési idő, és a legmagasabb pontossággal készíthető el a tökéletesen illeszkedő, hosszú távon funkcionáló pótlás.

Ha szeretne azonnali fogpótlást, jöjjön el egy konzultációra rendelőnkbe, hogy visszakaphassa ragyogó mosolyát!

ukUK