Mire figyeljünk a fogszabályozás előtt?

A fogszabályozás nagy döntés, amely számos szempontból befolyásolhatja az életét. Érdemes jól felkészülni, hogy a lehető leggördülékenyebben menjen az első kezelés és minimális kellemetlenséggel járjon a fogszabályozó megszokásának időszaka, legyen szó hagyományos vagy láthatatlan fogszabályozókról.

Fogszabályozó készülékek típusai

Mielőtt a fogszabályzó kezelés megkezdődik, az első és legfontosabb, hogy eldöntsük, melyik fogszabályozó készülék lesz számunkra az ideális. Ebben a kérdésben rendelőnkben az első konzultáció során segítséget nyújtunk, hiszen a fogászati rendellenesség, az életvitel, a sportolási szokások, és a várható költségek mind befolyásolják, melyik készülék mellett tesszük le a voksunkat.

Alapvetően három fogszabályzó típusról beszélhetünk:

Hagyományos rögzített fogszabályzók

Ezek rendkívül hatékonyak mind a fogak, mind az állkapocs széleskörű rendellenességeinek kezelésében. A hagyományos rögzített fogszabályozó készülékek fém vagy esztétikus porcelán brekettekből és a breketteket összekötő ívből állnak. Ezeknél a készülékeknél a fogszabályozó ív gumival kerül rögzítésre a brekettekhez. Az ilyen típusú fogszabályozók egyik hátránya, hogy a gumik bizonyos ételek, például kávé, tea, paradicsomszósz, curry és különböző színezett italok fogyasztása esetén könnyen elszíneződnek. Ez különösen igaz az átlátszó gumikra, melyeket a páciensek gyakran kérnek porcelán brekettekhez, hogy esztétikusabb megjelenést érjenek el.

A hagyományos készülékek esetén a megfelelő szájhigiénia fenntartása nehezebb, hiszen nemcsak a breketteket, de a gumikat is tisztán kell tartani. Amennyiben rögzített készüléket viselünk, úgy számos étkezésbeli korlátozást is be kell tartanunk. Kerülnünk kell a kemény és ragadós ételeket, mint például a dióféléket, kemény cukorkákat és rágógumit, mert ezek károsíthatják a breketteket és a drótokat. Ajánlott inkább puha ételeket fogyasztani, mint a főtt zöldségek, joghurt és pépesített ételek, amelyek nem okoznak sérülést a készülékben.

hagyományos rögzített fogszabályozó

Önligírozó fogszabályozók

Ezek a hagyományos rögzített fogszabályozók modernebb alternatívái, melyek modernebbek, esztétikusabbak, kényelmesebbek és hatékonyabbak is, ám áruk kicsit magasabb.

A hagyományos fogszabályozókban a bracketek úgynevezett gumiligatúrával kerülnek rögzítésre az ívekhez, ezzel szemben az önligírozó rendszerek speciális zárakkal ellátott bracketteket alkalmaznak.

Az önligírozó technika lágyabb erőket alkalmaz, így a fogak mozgatása kíméletesebb, kevesebb fájdalommal jár. Az önligírozó fogszabályozók hatékonyabban mozgatják a fogakat a hagyományos készülékeknél és tisztán tartásuk is egyszerűbb, mivel nincsenek gumik, amelyek elszíneződhetnek vagy amelyeken megtapadhat az ételmaradék és a lepedék. Ennek következtében a fogszuvasodás és a fogak elszíneződésének esélye jelentősen csökken. Az önzáró rendszerekkel a fogak mozgatása gyorsabb, kevesebb időt kell a fogorvosi székben tölteni, és gyakran kevesebb kontroll alkalom is elegendő a várt eredményhez. A porcelán készülékek esetében az önligírozó rendszerek zárai kevésbé törékenyek, a készülékek kevésbé láthatóak, áttetszőek és lekerekített szélűek a kényelmes illeszkedés érdekében.

önligírozó fogszabályozó

Láthatatlan fogszabályozók

A láthatatlan fogszabályzók – ahogy nevük is utal rá – szinte észrevehetetlenek, így diszkrét és egyben hatékony megoldást kínál már gyerekkortól. Az alignerek átlátszó anyagból készülnek 3D nyomtatással, digitális tervezéssel, a legmodernebb technológiával.

A láthatatlan fogszabályzó készülékek előnyei, hogy kivehetők, így nincs túl sok étkezésbeli korlátozás, rendkívül könnyű őket tisztán tartani, így a jó szájhigiénia fenntartása egyszerűbb, kényelmes és esztétikus viselni őket, nem tapasztalható beszédhiba vagy kényelmetlenség, illetve a fájdalom szinte minimális, mivel a készülékek lágy erőt használnak a fogak mozgatására.

láthatatlan fogszabályozó

Fogászati teendők fogszabályozás előtt

A fogszabályozás megkezdése előtt elengedhetetlen a szájüreg teljes körű ellenőrzése és az esetlegesen fennálló fogászati problémák kezelése.

A fogszabályozó csak egészséges fogakra kerülhet fel, ezért a kezelés megkezdése előtt szükséges a szuvasodások és egyéb fogászati problémák kezelése.  Fogszabályozás előtt elengedhetetlen a professzionális rendelői plakk és fogkő eltávolítás, sőt a kezelés során is legalább félévente meg kell ismételni, csak így tartható fenn a megfelelő szájhigiénia.

Minden kezelés előtt készítünk egy panoráma röntgent és egy oldalirányú koponyaröntgent (TELE röntgen), hogy pontos képet kapjunk a fogazatról, az állkapocsízületről és a csontokról. Ha fogpótlásra is szükség van, érdemes azt a fogszabályozási kezelési tervvel együtt megtervezni. Így a fogak mozgatása optimális lesz a fogpótlások számára, és a végső eredmény tökéletes harapás és gyönyörű mosoly lesz.

Lenyomatvétel és konzultáció

A fogszabályzó kezelés megkezdése előtt mindenképp szükséges egy konzultáció és egy digitális lenyomatvétel, hogy a teljes összkép tükrében tudjunk részletes tájékoztatást adni a kezelésről, valamint felelősen adhassunk tanácsot a megfelelő készülék kiválasztásához.

Először is digitális lenyomatot veszünk a fogairól, amely az iTero szkenner segítségével történik. Ez egy tollszerű eszköz, amellyel végig pásztázzuk a fogsort, miközben a szkenner képeket készít a fogakról. Az orálszkenner segítségével gyorsan tudunk háromdimenziós képet készíteni a szájüregről, ugyanis az elkészült több ezer képet a digitális technológia segítségével pillanatok alatt lehet 3D-s modellé formálni. A lenyomatvétel nagyon egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes.

Miután a lenyomat elkészült, a mesterséges intelligencia segítségével meg tudjuk mutatni, milyen eredmény várható a kezelés végén. A konzultáció során megbeszéljük az Ön egyedi igényeit, életritmusát, sportolási és életviteli szokásait, majd ezek figyelembevételével választjuk ki a megfelelő fogszabályzó készüléket, és készítjük el a kezelési tervet.

Hogyan befolyásolja a fogszabályozó kezelést a szájhigiéné?

A fogszabályozó kezelés során kiemelt fontosságú a megfelelő szájhigiéné. Ha rögzített fogszabályzót visel, a bracketek és az ívek közötti szűk helyek nehezítik a fogak tisztítását, így azok hajlamosabbak a szuvasodásra és a fogínygyulladásra.

A fogszabályzás miatt a fogakon megjelenhetnek mikrorepedések, így a fogszuvasodás elleni védelemre is fokozottan oda kell figyelni.

A láthatatlan fogszabályzó esetén egyszerűbb a fogak ápolása, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell körültekintőnek lennünk. Érdemes a hagyományos fogkefét professzionális elektromos eszközre cserélni, sűrűbben fogat mosni – lehetőleg minden étkezés után.

Továbbá tökéletes szájhigiéniája mellett is rendszeresen, három-négyhavonta szükség van tisztításra, dentálhigiénés kezelésre attól függetlenül, milyen készüléket visel.

fogszabályozó tisztítása

A fogszabályozó felhelyezése

Rögzített fogszabályzó

A fogak felületének alapos tisztítása után az íveket tartó bracketeket egyesével rögzítjük a fogakra, fényre kötő ragasztó segítségével. Ezután behelyezzük az íveket, majd ellenőrizzük, hogy megfelelően illeszkedik-e a fogszabályzó. Ha szükséges, igazítunk rajta, hogy a készülék a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza.

Láthatatlan fogszabályzó

A digitális lenyomatvétel alapján 3D-s nyomtató készíti el az átlátszó síneket, melyek tökéletesen illeszkednek a páciens fogaira. Természetesen ebben az esetben is ellenőrizzük a megfelelő illeszkedést, majd részletesen tájékoztatjuk a pácienst a fogszabályzó helyes viseléséről. Ezután kéthetente kell cserélni a síneket, ehhez azonban már nem szükséges fogorvosi látogatás.

Étkezés a fogszabályozó kezelés alatt

Minden típusú fogszabályzó készülék szükségessé teszi az étkezési szokások bizonyos mértékű megváltoztatását.

A rögzített fogszabályzó esetén kerülni kell a kemény élelmiszereket, mint a diófélék, a kemény cukorkák, a nyers zöldségek stb., mert ezek károsíthatják a bracketeket. A ragadós ételek is tiltva vannak, mint a karamell, a rágógumi és a cukros édességek, mert beleragadhatnak a készülékbe, kitisztításuk pedig nehéz és körülményes.

Emellett érdemes odafigyelni, hogy kisebb falatokkal étkezzünk, mert rögzített fogszabályzóval nehezebb a nagy falatokat megrágni. Célszerű a nagyon forró és a nagyon hideg ételeket is kerülni, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozások kellemetlenséget okozhatnak.

A láthatatlan fogszabályzók esetében könnyebb dolgunk van, mivel a készüléket egyszerűen el kell távolítani evés előtt. A tiltólistás ételek sora jóval rövidebb, mivel nem kell óvnunk az alignert, azonban így is célszerű kerülni a fogakat károsító cukros és szénsavas üdítőket, valamint a kemény élelmiszereket, hiszen a fogak mozgatva vannak, kevésbé stabilak.

Figyeljünk rá, hogy minden étkezés után mossunk alaposan fogat, csak ezután helyezzük vissza a készüléket.

Ne felejtkezzünk el a retencióról sem!

A fogszabályozó kezelés befejezése után a fogak hajlamosak visszatérni eredeti pozíciójukba, ezért fontos, hogy ezt megakadályozzuk. A retenciós készülék segít megőrizni az elért eredményt, és meggátolja, hogy a fogak visszarendeződjenek. A retenciós készülék lehet fix (a fogak hátuljára ragasztott drót) vagy kivehető (éjszakai sín) is, illetve a kettő kombinációja. A fogszabályzás befejeztével egyedi igényei alapján segítünk kiválasztani a megfelelő retenciós készüléket.

Ne késlekedjen! Tegye meg az első lépést a ragyogó mosoly felé! Foglaljon időpontot konzultációra még ma és tudjon meg mindent a fogszabályozásról, amire szüksége van!

Kérjen időpontot fogszabályozásra! Készen áll arra, hogy belevágjon?

Megnézem a fogszabályozó kezeléseket!

ukUK